Η Ιατρική της Εργασίας είναι ένας κλάδος της Ιατρικής, που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου υγείας. Το αντικείμενό της είναι η πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων της εργασίας στην ανθρώπινη υγεία, δηλαδή τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, αλλά και η θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση των πασχόντων. Παράλληλα στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικολογικών προβλημάτων, θεωρώντας έτσι την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας, αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας. O διεπιστημονικός χαρακτήρας της, δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της ιατρικής και της βιολογίας αλλά επεκτείνεται επίσης στα πεδία της σύγχρονης τεχνολογίας, της οργάνωσης της εργασίας, της ψυχολογίας, της βιοχημείας, της οικολογίας, της κοινωνιολογίας και των οικονομικών επιστημών. Στην Ελλάδα συστάθηκε ως μια από τις 35 ιατρικές ειδικότητες με το ΠΔ 213 που εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου 1986, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (Ν.1568/1985).
Ειδικός Ιατρός Εργασίας, σύμφωνα με τον νόμο, είναι ο ιατρός που κατόπιν τετραετούς ειδίκευσης στον τομέα αυτό, διαθέτει επίσημα τη ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας.
Όλοι όσοι ασκούμε την ιατρική αυτή ειδικότητα συγκροτούμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη επιστημονική κοινότητα, στον ευρύτερο τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η οποία αναδεικνύεται μέσα από τη δραστηριότητα και την υψηλού επιπέδου επιστημονική παρουσία της. Η ιστοσελίδα αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διεπιστημονική πλατφόρμα επικοινωνίας, συνεργασίας και ενημέρωσης, και αποτελεί μια προσπάθεια για την προαγωγή της Ιατρικής της Εργασίας στην Ελλάδα καθώς και την προαγωγή υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας Ιατρικής της Εργασίας στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.